Bakłażany nadziewane pieczarkami 8 bakłażanów, 25 dkg pieczarek, 8 dkg cebuli, tłuszcz, natka pietruszki, 4 dkg bułki tartej, 2 żółtka, olej, 4 dkg ketchupu, 100 ml śmietany, sól, pieprz i sok cytrynowy do smaku. Bakłażany umyć, ściąć czubki od strony szypułki, obrać, przekra- jać wzdłuż na połówki, wydrążyć środki specjalną łyżeczką, posypać przyprawami, skropić sokiem z cytryny. Pieczarki i cebulę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, połączyć z posiekaną natką pietruszki, bułką tartą, żółtkami, doprawić do smaku. Następnie napełnić bakłażany, polać olejem i ketchupem, upiec. Pod koniec pieczenia polać śmietaną.Podawać z ziemniakami i surówkami.