BIGOS PO HULTAJSKU

  • on 3 maja, 2016

Bigos po hultajsku 40 dkg dziczyzny bez kości, tłuszcz, 4 dkg grzybów suszonych, 5 dkg śliwek suszonych, 80 dkg kapusty kwaszonej, 20 dkg włoszczyzny bez kapusty, 8 dkg cebuli, 2 dkg mąki, 100 mł wina Madera, 10 dkg kiełbasy wędzonej, sól, cukier, pieprz, jałowiec i przyprawa do zup do smaku. Mięso umyć, pokrajać w kostkę, podsmażyć, skropić wodą, po­solić i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Grzyby umyć, na­moczyć, ugotować, pokrajać w paseczki razem z namoczonymi i wypestkowanymi śliwkami. Warzywa umyć, obrać, opłukać, po­krajać w paseczki, dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z grzy­bami i śliwkami. Kapustę pokrajać, zalać wywarem z grzybów ze śliwkami, ugotować. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z kapustą, mięsem, winem oraz pokrajaną w plasterki kiełbasą, dusić kilka minut, do­prawić do smaku.Podawać z ziemniakami.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz