Gołąbki po litewsku. Główka kapusty białej, 20 dkg kaszy gryczanej,1/2 białka, 10 dkg cebuli, 5 dkg grzybów suszonych, 15 dkg boczku wędzonego, sól i pieprz do smaku. Kapustę przygotować jak na gołąbki ,4 la Hotel Europa”. Kaszę przebrać, opłukać, dodać białko, wymieszać, podgrzewać na ma- i łym ogniu ciągle mieszając, zalać wywarem z mięsa (400 ml), zagotować, przykryć, wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i gotować na parze, aż kasza będzie prawie miękka. Cebulę obrać,opłukać, drobno pokrajać. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, posiekać. Boczek pokrajać w kostkę, podsmażyć, dodać cebulę, zrumienić, połączyć z kaszą i grzybami, doprawić. Na przygotowanych liściach kapusty ułożyć nadzienie, założyć brzegi kapusty do środka, zwinąć w rulon, ułożyć w naczyniu wyłożonym liśćmi kapusty, zalać wywarem z grzybów, dusić do miękkości pod przykryciem.