Groch po słowiańsku 20 dkg grochu „Wiktoria”, wywar z mięsa, 5 dkg grzybów suszonych, 40 dkg różnych gatunków mięsa pieczonego lub kiełbasy, 8 dkg cebuli, tłuszcz, sól, pieprz, majeranek i przyprawa do zup do smaku. Groch przebrać, opłukać, zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Następnie ugotować, odcedzić. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, pokrajać w paseczki. Mięso lub kiełbasę również pokrajać w paseczki i połączyć z grzybami. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, a następnie połączyć z grochem, mięsem, grzybami i przyprawami. Tak przygotowaną potrawę dusić kilka minut. Przed podaniem doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i przyprawą do zup. Podawać z ziemniakami.