Krokiety „a la wojewoda” 1/2 kg ziemniaków, 10 dkg pieczeni wieprzowej, 15 dkg pieczarek, tłuszcz, 50 ml śmietany, jajko, 4 dkg bułki tartej, natka pietruszki, mąka, 1-2 jaj i bułka tarta do panierowania, sól i pieprz do smaku, tłuszcz do smażenia. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować, odcedzić, odparować, przestudzić i zemleć razem z mięsem. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, połączyć z ziemniakami i mięsem, śmietaną, jajkiem, bułką tartą oraz posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Następnie uformować gałki wielkości orzechów, kłaść do rozmąconych jaj, panierować w bułce tartej, usmażyć. Podawać z różnego rodzaju sosami i surówkami.