KASZA KRAKOWSKA PO REDAKTORSKU

  • on 29 marca, 2015

Kasza krakowska po redaktorsku 1  dkg cebuli, 25 dkg strąków papryki, tłuszcz,2 dkg suszonych grzybów, 20 dkg kaszy krakowskiej, rialko, 300 ml wywaru z mięsa, 50 ml śmietany,1 dkg koncentratu pomidorowego, żółtko, sól i pieprz Io smaku, tłuszcz i bułka tarta do naczynia. Cebulę i paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, podsma- yć, dodać namoczone grzyby, skropić wodą i dusić około 15 minut, rzestudzić i zemleć. Kaszę wsypać do naczynia, wymieszać z biał- iem, wysuszyć w piekarniku często mieszając, zalać wywarem po- iczonym z przygotowaną masą, zamieszać, przykryć i zagotować, raczynie z kaszą wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą ugotować na parze. Śmietanę wymieszać z koncentratem pomido* >wym i żółtkiem, doprawić, zalać kaszę i zapiec, odawać z surówkami. przykryć i gotować 15 minut Żółtka wymieszać z winem i przypra­wami. Naczynie z żółtkami wstawić do większego naczynia z gorą­cą wodą i ubijać na parze, aż sos zgęstnieje. Następnie dodawać po kawałku masła i posiekane orzechy, doprawić. Do wysmarowa­nego tłuszczem i posypanego bułką tartą naczynia nałożyć ryż po­lewając przygotowanym sosem, wyrównać powierzchnię i zapiec.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz