Ryż po dominikańsku 20 dkg ryżu, 400 ml wywaru z mięsa, 5 dkg grzybów suszonych, 8 dkg cebuli, 20 dkg strąków papryki, tłuszcz, 5 dkg rodzynków, 100 ml śmietany, 2 żółtka, sól i pieprz do smaku, tłuszcz i bułka tarta do naczynia. Ryż opłukać, zalać wrzącym wywarem, zagotować mieszając i go tować około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Grzyb; umyć, namoczyć, ugotować i pokrajać w paseczki. Cebulę i pa prykę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć, skropi- wodą i dusić do miękkości. Potem połączyć z ryżem, grzybam i opłukanymi rodzynkami, doprawić, przełożyć do naczynia wysma rowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą, wyrównać powierz chnię, polać doprawioną śmietaną wymieszaną z żółtkami, zapiec. Podawać z surówkami.