RYŻ PO HETMAŃSKU

  • on 3 marca, 2015

Ryż po hetmańsku 15 dkg ryżu, 1/2 1 wywaru z mięsa, 5 dkg grzybów uszonych, 10 dkg cebuli, 20 dkg wątróbki z drobiu, łuszcz, 2 żółtka, 10 dkg sera żółtego, sól i pieprz lo smaku, tłuszcz i bułka tarta do naczynia. Ryż opłukać, zalać wrzącym wywarem, zamieszać, przykryć i gotować około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Grzyby imyć, namoczyć, ugotować, pokrajać w paseczki. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć. Wątróbkę obrać z błon, opłukać, większe kawałki przekrajać na pół, usmażyć. Ryz wymie­rać z żółtkami, grzybami i cebulą, doprawić do smaku. Przełozyć lo naczynia wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą, iyyrównać powierzchnię, obłożyć wątróbką, posypać startym serem i zapiec. Podawać z surówkami.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz