Ryż po litewsku 25 dkg ryżu, 1/2 1 wywaru z mięsa, 4 dkg grzybów suszonych, 60 dkg kapusty białej, 8 dkg cebuli, tłuszcz,1 dkg koncentratu pomidorowego, 15 dkg kiełbasy, sol, pieprz do smaku, tłuszcz i bułka tarta do naczynia.Ryż opłukać, zalać wrzącym wywarem, zamieszać, przykryć i gotować około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć z wywaru, zemleć, połączyc z ryżem, doprawić do smaku. Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, pokrajać w kostkę, zalać małą ilością, wrzącą oso- lonęj wody, ugotować, odparować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, połączyć z kapustą, koncentratem pomidorowym oraz pokrajaną w paseczki kiełbasą, chwilę poddusić, doprawić do smaku. Do wysmarowanego tłuszczem i posypanego bulką tartą naczynia nałożyć ryż przekładając przygotowaną kapustą, wyrównać powierzchnię i zapiec.Podawać z surówkami.