ZAROBIENIE CIASTA

  • on 28 stycznia, 2015

Zarobienie ciasta polega na dokładnym połączeniu wszystkich produktów. Wyrabianie ma na celu otrzymanie ze wszystkich składników jednolitej masy oraz wprowadzenie do niej powietrza, które powoduje zwiększenie objętości  i pulchność ciasta oraz sprawia, że wyroby są łatwiej strawne. Formowanie polega na nadaniu ciastu pożądanego kształtu; ciasto j formuje się przed obróbką cieplną, dopóki jest elastyczne. Gotowanie ciasta odbywa się we wrzącej osolonej wodzie w szerokim, 1 głębokim naczyniu z dopasowaną pokrywą. Bezpośrednio po wrzuceniu do wody ciasto opada na dno i dlatego należy je zamieszać drewnianą łyżką. W tym czasie naczynie z wodą trzeba silnie ogrze­wać, doprowadzając płyn do stanu wrzenia, potem zmniejszyć gaz, odkryć naczynie i powoli gotować bez przykrycia. 

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz