Ciasto ziemniaczane przygotowuje się w następujący sposób: na stolnicy rozkłada się zmielone ziemniaki, dodaje przesianą mąkę, jaja, sól, a następnie zarabia ciasto, które powinno być pulchne,o jednolitej konsystencji. Niewskazane jeśt zbyt długie wyrabianie ciasta, gdyż powoduje to jego rozrzedzenie. Z tego samego powodu nie należy również ciasta przechowywać. Wyroby z ciasta ziemniaczanego łatwo się rozgotowują, dlatego powinno się je gotować tylko w jednej warstwie i na małym ogniu. Każdorazowo po wrzuceniu knedli do wrzącej wody należy je zamieszać drewnianą łyżką, zagotować na silnym ogniu, a gdy wypłyną na powierzchnię, zmniejszyć ogień i dogotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Wyjmować łyżką, cedzakową, odsączyć z wody, ułożyć na talerzach i polać tłuszczem, sosem lub posypać cukrem kryształem.