WYRABIANIE CIASTA MAKARONOWEGO

  • on 29 października, 2014
  • Przesianą mąkę, jaja i wodę  miesza się za pomocą noża na stolnicy, następnie wyrabia dłonią aż do uzyskania lśniącej powierzchni i jednolitej barwy. Wyrabianie ciasta ma na celu dokładne połączenie wszystkich składników ! oraz wtłoczenie do masy możliwie. największych ilości powietrza,które rozpręża się w czasie ogrzewania i rozpycha ciasto nadając I mu porowatość, a tym samym zwiększa jego objętość i czyni je i łatwiej strawnym! Zbyt długie wyrabianie jest szkodliwe, gdyż niszczy poprzednio stworzoną strukturę. Z wyrobionego ciasta formuje  się krążki, przesypuje je mąką i przykrywa serwetką, aby nie wysychały. Ciasto wałkuje się na stolnicy posypanej mąką, od środka  we wszystkich kierunkach, równomiernie naciskając wałkiem i nadając krążkom kształt koła. Podczas wałkowania ciasto i wałek  trzeba lekko oprószyć mąką.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz