Kluski kładzione z grzybami 4 dkg grzybów suszonych, 40 dkg mąki, 2 jaja, 150-200 ml wody, 5 dkg ketchupu, natka pietruszki, tłuszcz do gotowania, sól do smaku, ketchup do polania. Grzyby umyć, namoczyć i ugotować, odcisnąć z wywaru, zemleć. Mąkę przesiać do naczynia, dodać jaja, wodę, grzyby, ketchup i posiekaną natkę pietruszki, posolić, dokładnie wymieszać w celu wtłoczenia dużej ilości powietrza, które jest czynnikiem spulchniającym. Można też wszystkie składniki włożyć do miksera i zmiksować. Kłaść łyżką metalową podłużne kluski na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem tłuszczu, zamieszać aby nie przywarły do dna naczynia, zagotować pod przykryciem, odcedzić, przelać gorącą wodą, osączyć, na sicie, wyporcjować i polać ketchupem. Podawać z surówkami.