KLUSKI PO BELWEDERSKU

  • on 1 października, 2014

Kluski po belwedersku 15 dkg pieczarek, tłuszcz, 3 jaja, 5 dkg masła lub margaryny, 10 dkg szynki lub kiełbasy szynkowej,15 dkg mąki, tłuszcz do gotowania, sól i pieprz do smaku.Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z masłem, wymieszać z pieczarkami, zmieloną szynką, przesianą mąką i ubitą pianą z białek, posolić.  Następnie formować okrągłe kluski i kłaść na wrzącą osoloną wodę z dodatkiem- tłuszczu, ugotować, wyjąć łyżką cedzakową i wyporcjować. Podawać z surówkami.Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, odcisnąć i zemleć razem z kieł­basą, połączyć z bułką tartą, śmietaną, startym serem, żółtkami, ubitą pianą z białek oraz usmażoną cebulą pokrajaną w kostkę, doprawić do smaku. Następnie formować okrągłe kluski, otaczać w mące, włożyć do wrzącej osolonej wody, ugotować. Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową, wyporcjować.Podawać z surówką.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz