Ciasto: 2-3 jaj, 20 dkg mąki, 200 ml mleka,200 ml wody, sól, słonina. Nadzienie: 25 dkg pieczarek, tłuszcz, 15 dkg ogórków świeżych, 2 jaja ugotowane na twardo, 5 dkg sera żółtego, 5 dkg rzodkiewki, sól i pieprz do smaku, tłuszcz do podsmażenia. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć. Ogórki umyć, obrać, pokrajać w półplasterki, wymieszać z pieczarkami, pokrajanymi w kostkę jajami, startym serem oraz rzodkiewką startą na tarce o dużych oczkach, doprawić do smaku. Jaja umyć, wybić do miksera, dodać przesianą mąkę, mleko i wodę, posolić i zmiksować. Można też mleko wlać do naczynia, dodać jaja, posolić i dokładnie roztrzepać trzepaczką. Następnie wsypać przesianą mąkę, roztrzepać trzepaczką, aż.wszystkie grudki mąki będą rozbite, a na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki powietrza. Ciasto rozrzedzić wodą do takiej gęstości, aby się dało rozlać cienką warstwą na patelni. Patelnię rozgrzać, posmarować słoniną, wlewać cienką warstwę ciasta rozprowadzając równomiernie po całej patelni. Smażyć lekko rumieniąc. Usmażone naleśniki układać na odwróconym do góry dnem talerzu. Naleśniki rozłożyć, nałożyć nadzienie, zawinąć w rulon lub na zakładkę, w książkę, w chusteczkę itp., po czym smażyć z obu stron lekko rumieniąc.