Naleśniki po florencku.Ciasto: 2-3 jaj, 30 dkg mąki, 200 ml mleka,200 ml wody, sól, słonina. Nadzienie: 10 dkg ryżu, 4 dkg grzybów suszonych,15 dkg parówek cienkich, 20 dkg groszku konserwowego, sól, pieprz i curry do smaku, tłuszcz do podsmażenia. Ryż opłukać, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, ugotować, odcedzić. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i drobno posiekać. Parówki obrać z osłonek, drobno pokrajać, połączyć z grzybami, ryżem i groszkiem, doprawić do smaku. Dalej przygotować jak naleśniki „A la Rossini”.Naleśniki po kujawsku. Ciasto: 2-3 jaj, 20 dkg mąki, 200 ml mleka,200 ml wody, sól, słonina.Nadzienie: 40 dkg rydzów kwaszonych, 10 dkg szynki lub kiełbasy szynkowej, 2 jaja ugotowane na twardo, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku, tłuszcz do podsmażenia.Rydze i szynkę pokrajać w paseczki, połączyć ze zmielonymi jajami i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Dalej przygotować jak naleśniki „a la Rossini”.