Naleśniki z kapustą i grzybami. Ciasto: 2-3 jaj, 20 dkg mąki, 200 ml mleka,200 ml wody, sól, słonina.Nadzienie: 4 dkg grzybów suszonych, 1/2 kg kapusty kwaszonej, 8 dkg cebuli, tłuszcz, 1-2 dkg mąki, sól, pieprz i przyprawa do zup do smaku, tłuszcz do podsmażenia. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować. Kapustę pokrajać, zalać wywarem z grzybów, ugotować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z odparowaną kapustą i posiekanymi grzybami, chwilę poddusić, doprawić do smaku. Dalej przygotować jak naleśniki „a la Rossini”. Naleśniki z pieczarkami. Ciasto: 2-3 jaj, 20 dkg mąki, 200 ml mleka,200 ml wody, sól, słonina.Nadzienie: 1/2 kg pieczarek, tłuszcz, 4 dkg koncentratu pomidorowego, 1-2 żółtek, bułka tarta, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku, tłuszcz do podsmażenia.Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, połączyć z koncentratem pomidorowym, chwilę poddusić, wymieszać z żółtkami, bułką tartą i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Dalej przygotować jak naleśniki „a la Rossini”.