PRZYGOTOWANIE CIASTA DROŻDŻOWEGO

  • on 10 kwietnia, 2013

Huszcz, sól i dodatki dodajemy pod koniec wyrabiania ciasta. Po wyrobieniu ciasto pozostawiamy w temperaturze 30°C przez 40-50 minut do wyrośnięcia. Dobrze wyrośnięte ciasto podwaja swą objętość. Ciastodrożdżowe można przygotować trzema sposobami. Pier­wszy sposób polega na wyrobieniu ciasta od razu z całej ilości mąki, płynu, drożdży i soli. Drożdże w tych warunkach nie fermentują dobrze, wobec czego należy wziąć większą ich ilość, około 2 dkg na 1 kg mąki. Drugi sposób polega na tym, że najpierw przygotowujemy rozczyn, a potem wyrabiamy ciasto. Do przygotowania rozczynu potrzeba około 10% mąki przeznaczonej do wypieku, którą łączy się z roz­puszczonymi w letnim mleku drożdżami, tak aby rozczyn miał gęstość śmietany, po czym pozostawia go w temperaturze około 30°C do wyrośnięcia. 

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz