INNE SPOSOBY NA DROŻDŻOWCA

  • on 25 marca, 2013

Następnie rozczyn łączymy z pozostałą mąką, dodając jajka i sól, a otrzymane ciasto wyrabiamy przez 15 minut. Gdy wszystkie składniki zostaną połączone dodajemy partiami stopiony ciepły tłuszcz, wyrabiając ciasto dopóki nie zacznie od- stawać od ręki i ścianek naczynia. Potem ciasto przykrywamy czystą serwetką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto zwiększy dwu­krotnie objętość, wyjmujemy je na stolnicę posypaną mąką. Trzeci sposób składa się z trzech kolejnych etapów: przygotowania rozczynu, zaparzenia mąki, zarobienia ciasta. Mąkę zaparza się w celu nadania wypiekowi specjalnych cech, jak: słodki smak, pul- chność, zrumieniona barwa, odporność na czerstwienie. Zaparze­nie mąki odbywa się w następujący sposób: część mąki (ok. 10%) zalewamy gorącą wodą lub mlekiem i energicznie mieszamy, uwa­żając aby nie było grudek. Po wystudzeniu zaparzoną mąkę łączymy z wyrośniętym rozczynem i pozostałą przesianą mąką. Dalej po­stępujemy jak w drugim sposobie.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz