Do ciasta półfrancuskiego zaliczamy także ciasto półfrancuskie drożdżowe, które po upieczeniu zachowuje smak ciasta drożdżo- wego, a wygląd ciasta francuskiego. Stosunek tłuszczu do mąki wynosi w nim 1:3. Aby otrzymać ciasto półfrancuskie drożdżowe przygotowujemy najpierw ciasto drożdżowe, które po wyrośnięciu rozwałkowujemy w prostokąt grubości 2 cm. Pośrodku układamy połowę masła w postaci małych płaskich kawałków, zakrywamy je jednym brzegiem ciasta, na którym kładziemy pozostałe masło i zakrywamy drugim brzegiem ciasta, po czym wałkujemy podobnie jak ciasto francuskie. Pozostawiamy je do wyrośnięcia w temperaturze 10°C, a następnie rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm. Po przygotowaniu potraw pozostawiamy do podrośnięcia. Wyrośnięte ciasto należy posmarować rozmąconym jajkiem i piec w gorącym piekarniku w temperaturze 220°C.y według przepisu, układamy ją na blasze wysmarowanej tłuszczem, przykrywamy serwetką .