Kuchnia francuska jak sama nazwa wskazuje pochodzi z Francji. Obiad jest najważniejszym daniem w ciągu dnia. Może się on składać nawet z kilkunastu posiłków naraz. Dopełnieniem każdego posiłku jest wino. W dni powszechne pite są zwykłe marki win. Natomiast gdy jest jakaś okazja Francuzi wyciągają najdroższe wina jakie tylko mają. Nie patrząc na zawód czy mniejszości etniczne każdy mieszkaniec Francji bardzo dużo wie o tej kuchni. Gdy zacznie opowiadać może to potrwać nawet kilkanaście godzin. Kuchnia to ich chluba. Nie należy ona do jednolitych kuchni. Charakteryzuje się przede wszystkim żabami, udkami, serami, bagietkami, winami i ciasteczkami. Prócz tego będąc tam musimy spróbować macaroni są to kolorowe ciasteczka, które są wizytówką Francji, francuskie tosty przysmak idealny na śniadanie, croissanty, karbonada czyli wołowina w piwie. Jeżeli jesteś miłośnikiem mięsa, rogalików, czy żab to ta kuchnia jest idealna dla Ciebie. Możesz polecić ja swoim znajomym jeżeli specjalizują się w podobnych smakach.