Zalety suszonych winogron, czyli popularnie zwanych rodzynek odkryli Egipcjanie, a ponad 1000 lat temu zostały sprowadzone do Europy, robiąc tu prawdziwą furorę. Najlepsze rodzynki to te, które powstają z suszonych na słońcu winogron. Poddawane procesowi suszenia powoli, zachowują swoje wszelkie właściwości. Można je traktować jako smaczną przekąskę, sprawdzają się także jako dodatek do wielu potraw, szczególnie do ciast i deserów. Należy jednak pamiętać, że ponieważ zawierają duże ilości cukru owocowego – fruktozy, są bardzo kaloryczne. Na świecie występuje wiele gatunków winogron, stąd także jest wiele gatunków rodzynek. Te najsmaczniejsze pochodzą z krajów o dużej ilości słońca, czyli Grecji, Hiszpanii, Włoch i Kalifornii. Nie każdy wie, że oprócz walorów smakowych, rodzynki maja wiele zalet zdrowotnych – duża ilość błonnika reguluje zaparcia, duża ilość kwasu winnego pozwala na zapewnienie w organizmie odpowiedniego środowiska do rozwoju flory bakteryjnej, a zawartość boru i wapnia zapobiega osteoporozie. Naukowcy pracują nad potwierdzeniem, że niektóre składniki winogron zapobiegają próchnicy zębów.