Zupa rybna po szatańsku 15 dkg pieczarek, 50 dkg oczyszczonej ryby,1 1 wywaru z warzyw, 1/4 I białego wytrawnego wina, 100 ml śmietany, 2 dkg mąki, natka pietruszki, sól : i pieprz do smaku. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać. Rębę umyć, oddzie- lić mięso od ości, pokrajać w kostkę, zalać wywarem i winem, dodać pieczarki, ugotować. Pod koniec gotowania wlać śmietanę z mąką. Zupę połączyć z posiekaną natką pietruszki, doprawić. Podawać z grzankami.Zupa z węgorza „a la Pompadour” 25 dkg pieczarek, 1,5 1 wywaru z warzyw, 50 dkg oczyszczonego węgorza, 100 ml białego wytrawnego ; wina, natka pietruszki, sól, pieprz i gałka muszkatołowa. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w plastry, zalać wywarem, dodać pokrajanego na kawałki węgorza i ugotować. Pod koniec gotowania wlać wino. Zupę wymieszać z posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku.Podawać z kluskami francuskimi.