Bigos po hultajsku 40 dkg dziczyzny bez kości, tłuszcz, 4 dkg grzybów suszonych, 5 dkg śliwek suszonych, 80 dkg kapusty kwaszonej, 20 dkg włoszczyzny bez kapusty, 8 dkg cebuli, 2 dkg mąki, 100 mł wina Madera, 10 dkg kiełbasy wędzonej, sól, cukier, pieprz, jałowiec i przyprawa do zup do smaku. Mięso umyć, pokrajać w kostkę, podsmażyć, skropić wodą, posolić i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, pokrajać w paseczki razem z namoczonymi i wypestkowanymi śliwkami. Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki, dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z grzybami i śliwkami. Kapustę pokrajać, zalać wywarem z grzybów ze śliwkami, ugotować. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z kapustą, mięsem, winem oraz pokrajaną w plasterki kiełbasą, dusić kilka minut, doprawić do smaku.Podawać z ziemniakami.