Bigos staropolski 2 dkg grzybów suszonych, 3 dkg śliwek suszonych, 20 dkg cielęciny bez kości, 20 dkg wieprzowiny bez kości, 8 dkg cebuli, 10 dkg boczku wędzonego, tłuszcz, 80 dkg kapusty kwaszonej, 2 dkg mąki, 4 dkg koncentratu pomidorowego, 15 dkg kiełbasy, sól, pieprz, czosnek, cukier, majeranek i przyprawa do zup do smaku.Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i pokrajać w paseczki razem z namoczonymi i wypestkowanymi śliwkami. Mięso umyć, pokrajać w kostkę razem z boczkiem oraz obraną, opłukaną cebulą. Boczek częściowo stopić, włożyć mięso, obrumienić, dodać cebulę, podsmażyć. Kapustę pokrajać, zalać wrzącą osoloną wodą, dodać mięso i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać grzyby i śliwki. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z kapustą, winem, koncentratem pomidorowym, kiełbasą obraną z osłonki i pokrajaną w kostkę oraz przyprawami, dusić kilka minut, doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami.