BRUKSELKA PO WIEDEŃSKU I Z PIECZARKAMI

  • on 25 kwietnia, 2016

Brukselka po wiedeńsku 4 dkg grzybów suszonych, 60 dkg brukselki, tłuszcz, 25 dkg parówek, 150 ml wywaru z mięsa, sól, cukier i pieprz do smaku.Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, pokrajać w paseczki. Bruk­selkę oczyścić, opłukać, żalać wrzącą osoloną wodą, dodać cukier, ugotować, odcedzić, włożyć do naczynia, dodać tłuszcz, pokrajane w plasterki parówki i grzyby, skropić wywarem z mięsa, dusić kilka minut, doprawić do smaku.Podawać z ziemniakami i surówkami. Brukselka z pieczarkami 80 dkg brukselki, 20 dkg pieczarek, tłuszcz, 1-2 dkg mąki, 250 ml śmietany, sól, pieprz, cukier i curry do smaku.Brukselkę oczyścić, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą, dodać cukier, ugotować, odcedzić. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w plasterki, usmażyć, oprószyć mąką, wlać śmietanę, zagotować, połączyć z brukselką, dusić kilka minut, doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz