CIASTO DROŻDŻOWE

  • on 19 kwietnia, 2013

Dodatkowe składniki, tzn.: jaja, tłuszcz i przy­prawy wpływają na podniesienie smaku i wartości odżywczych ciasta. Spulchnianie ciasta drożdżowego polega głównie na fer­mentacji drożdży, które powodując wydzielanie się dwutlenku węgla rozluźniają strukturę ciasta i zwiększają jego porowatość. Ilość płynu dodana do mąki uzależniona jest od zdolności wchła­niania wody przez mąkę. Cukier należy dodawać w umiarkowa­nych ilościach, ponieważ zmniejsza on intensywność fermentacji drożdży. Zwykle przyjmujemy 1 dkg drożdży na 1 kg mąki, ale po­nieważ do ciasta dodajemy także jaja i tłuszcz, należy zwiększyć ilość drożdży, gdyż ciasto z tymi dodatkami jest cięższe.  Ciastó trzeba dokładnie wyrobić, tak aby odstawało od ręki i ścia­nek naczynia i było gładkie i lśniące na przekroju. 

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz