CIASTO PÓŁFRANCUSKIE

  • on 20 stycznia, 2013

Ciasto półfrancuskie. Przygotowuje się je podobnie jak ciasto francuskie, tylko jest ono mniej pracochłonne. W skład tego ciasta wchodzi mąka, masło lub margaryna, mała ilość jaj, sól oraz gęsta śmietana, która ma zasadniczy wpływ na sposób wyrabiania ciasta. Dzięki dodatkowi śmietany lub przetartego sera twarogowego wprowadzamy do ciasta drobnoustroje, powodujące fermentację mlekową i alkoholową, która przyczynia się do wytwarzania dwu­tlenku węgla, powodującego spulchnianie ciasta. Ciasto przygotowujemy w następujący sposób: przesianą mąkę siekamy z tłuszczem, dodając żółtka lub całe jaja, śmietanę oraz sól, następnie zarabiamy ciasto nożem, po czym’wyrabiamy ręką, możliwie szybko, aby nie ogrzało się od ręki. Otrzymane ciasto przykrywamy serwetką i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 12 godzin. W tym czasie odbywa się powolna fermentacja, która powoduje powstanie po upieczeniu listkowanej struktury. Po fer­mentacji ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz