Cykoria firmowa 1 kg cykorii, 20 dkg pieczarek, 4 dkg masła,10 dkg ketchupu, żółtko, natka pietruszki, 4 dkg sera żółtego, sól, cukier i pieprz do smaku.Cykorię oczyścić z uszkodzonych liści, wyciąć gorzki miąższ u nasady korzeni, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą z dodatkiem cukru, gotować około 15 minut, odcedzić. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, posypać cykorię ułożoną w naczyniu, polać masłem oraz ketchupem wymieszanym z żółtkiem, posypać posiekaną natką pietruszki i przyprawami oraz startym serem, zapiec. Podawać z ziemniakami. Fasola „a la Hotel Europa”30 dkg fasoli perłowej, 20 dkg pieczarek,10 dkg boczku wędzonego, 5 dkg koncentratu pomidorowego, natka pietruszki, sól, pieprz, curry i przyprawa do zup do smaku.Fasolę przebrać, opłukać, zalać zimną wodą, zagotować i pozostawić na 2 godziny. Następnie ugotować w tej samej wodzie, odcedzić. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki. Boczek pokrajać w kostkę, częściowo stopić, dodać pieczarki, usmażyć,połączyć z fasolą, koncentratem pomidorowym i posiekaną natką pietruszki, dusić kilka minut, doprawić do smaku.Podawać z ziemniakami.