GROSZEK ZIELONY I KALAFIOR MARKIZ

  • on 17 lutego, 2016

Groszek zielony „a la Hotel Europa” 170 dkg groszku zielonego, masło, 15 dkg pieczarek,10 dkg ketchupu; natka pietruszki, sól, pieprz i cukier do smaku.Groszek przebrać, opłukać, zalać małą ilością wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru i masła, gotować około 15 minut pod przykryciem- Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, połączyć z groszkiem, ketchupem i posiekaną natką pie­truszki, doprawić do smaku. Podawać z ziemniakami. Kalafior „Markiz”1 kalafior, 5 dkg migdałów, 15 dkg pieczarek, tłuszcz, 2-3 jaja, 25 ml koniaku, 4 dkg mąki, sól, pieprz, cukier do smaku, ocet.Kalafior oczyścić, opłukać w lekko zakwaszonej wodzie, włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru, ugotować na pół- miękko bez przykrycia. Następnie wyjąć, podzielić na cząstki. Migdały sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć. Pieczarki oczyścić, opłu­kać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać z jajami, koniakiem i przyprawami. Cząstki kalafiora posypać mąką, włożyć do roz­mąconych jaj, wyjmować widelcem, oprószyć migdałami, a następ­nie kłaść je na silnie rozgrzany tłuszcz i smażyć na piękny jasno­złoty kolor.Podawać z ziemniakami.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz