Zabierając się do pieczenia ciasta kruchego, z pozoru łatwego do upieczenia, musimy pamiętać o kilku czynnikach, które spowodują, że ciasto zawsze nam wyjdzie i będzie miało niepowtarzalny smak. Do ciasta kruchego możemy użyć każdego rodzaju mąki, chociaż najczęściej robi się je z zastosowaniem mąki pszennej – ważne jest, aby mąka była co najmniej dwukrotnie przesiana. Do ciasta kruchego dodajemy masło schłodzone, dobrej jakości – przy czym jeśli mamy problem z jego szybkim wyrobieniem z mąką, można starkować je na tarce. Generalnie – co do ilości dodanych jajek – jest taka zasada, że im więcej ich dodamy, tym ciasto będzie bardziej żółte i bardziej kruche (pamiętać należy, że do ciasta kruchego nigdy nie dodajemy całych jajek, lecz tylko same żółtka). Ciasto zagniatamy jak najszybciej, jeśli okaże się, że w trakcie zagniatania za bardzo się ociepliło, należy je włożyć na trochę do lodówki. Pamiętajmy, aby wkładać ciasto, po uprzednim nakłóciu widelcem, do rozgrzanego piekarnika, a po upieczeniu nie wyjmować od razu ciasta, niech się około godziny schłodzi.