KAPUSTA BIAŁA PO CZESKU

  • on 14 stycznia, 2016

Kapusta biała po czesku. Ciasto: 25 dkg mąki, 10 dkg masła lub margaryny, 4 żółtka, 2 łyżki śmietany, sól do smaku Nadzienie: 4 dkg grzybów suszonych, 60-80 dkg kapusty białej, 10 dkg cebuli, tłuszcz, 2 dkg mąki, 4 dkg bulki tartej, żółtko, sól i pieprz do smaku. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem, wymie­szać z żółtkami, śmietaną i solą, zagnieść szybko ciasto i pozosta­wić w chłodnym miejscu na godzinę. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, pokrajać w paseczki. Kapustę oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, pokrajać w kostkę usuwając głąb i grube nerwy, za­lać wywarem z grzybów i wodą, ugotować, odparować. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z kapustą i grzybami, doprawić do smaku. Ciasto podzielić na dwie części: jedną większą, drugą mniejszą, rozwałkować. Większą część ciasta rozłożyć w tortownicy tak, aby przykryte były również boki na wysokości 3-4 cm, posypać bułką tartą, nałożyć przygotowaną kapustę, wyrównać powierzchnię, przykryć pozostałym ciastem, posmarować żółtkiem, upiec w śred­nio nagrzanym piekarniku.Podawać zaraz po upieczeniu.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz