Kaszą nazywamy ziarno zbóż pozbawione łuski i niekiedy odpowiednio rozdrobnione. Wartość odżywcza kaszy zależy zarówno od jej rodzaju, jak i od sposobu przerobu. Kasze rozdrobnione zawierają mniej witamin i składników mineralnych niż kasze grube, które dostarczają witamin z grupy B i PP oraz dużych ilości fosforu i wapnia. Potrawy z kasz i ryżu są tanie, pożywne, lekko strawne, wysokokaloryczne, a jednocześnie mają właściwości dietetyczne. Z tych powodów powinny być powszechnie stosowane w żywieniu rodziny, zwłaszcza ludzi starszych, dzieci i młodzieży oraz osób pracujących fizycznie. Kasze i ryż mogą stanowić dodatek do drugich dań, a także można z nich przyrządzać takie potrawy, jak zupy, kluski, zapiekanki, kotlety, gołąbki, a także desery. W przypadku wszystkich dań z kasz i ryżu bardzo istotne jest przestrzeganie zasad i proporcji składników podanych w przepisie.