Kluski kładzione. Przygotowuje się je z ciasta znacznie gęściejszego niż na kluski lane i zawierającego mniejszą liczbę jaj. Na jedno jajo bierze się 250 g mąki (około 1,5 szklanki) i szklankę wody. Na jakość klusek kładzionych ma duży wpływ gotowanie ciasta. Kluski kładzione formuje się metalową łyżką, zwilżoną w gorącej wodzie, przez odcinanie niewielkich kawałków ciasta przy brzegu naczynia i wrzucanie ich do wrzącej osolonej wody. Należy gotować jednorazowo w naczyniu taką ilęść klusek, aby swobodnie pływały. Aby skrócić czas gotowania, naczynie należy przykryć, gromadząca się bowiem pod pokrywą para wpływa korzystnie na konsystencję klusek. Ugotowane kluski należy odcedzić, przepłukać gorącą wodą, odsączyć, polać tłuszczem i od razu podawać, gdyż przetrzymywane twardnieją.