Po ugotowaniu ciasto wybiera się cedzakiem i przelewa dużą ilością gorącej wody (tylko kluski), następnie polewa tłuszczem, aby się nie sklejało, i pozostawia w cieple lub zaraz podaje. Kluski lane. W skład tego ciasta wchodzą jaja, mąka i trochę płynu. Duży’ dodatek jaj do ciasta lanego uzasadniony jest koniecznością nadania mu odpowiedniej konsystencji, tak aby ciasto podczas gotowania nie rozpływało się. Wlanie malej ilości wody oraz wtłoczenie dużej ilości powietrza zwiększa pulchność wyrobu, składniki mąki łatwiej pęcznieją i powstająca podczas gotowania wewnątrz ciasta para wodna rozluźnia strukturę klusek. Ciasto to przygotowuje się w następujący sposób: do naczynia wbija się umyte jaja, dodaje sól i miesza w celu uzyskania jednolitej masy. Potem wsypuje się przesianą mąkę i zarabia ciasto energicznymi okrężnymi ruchami trzepaczki.