KLUSKI SZWAJCARSKIE Z GRZYBAMI

  • on 20 września, 2014

Kluski szwajcarskie z grzybami 4 dkg grzybów suszonych, 5 dkg masła lub margaryny, 250 ml mleka, 25 dkg mąki, 4 jaja, sól do smaku, tłuszcz i bułka tarta do naczynia, 2 jaja,4 dkg ketchupu, 100 ml mleka. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, odcisnąć i zemleć. .Mleko za­gotować z masłem, wsypać przesianą mąkę, dokładnie wyrobić, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Następnie prze­studzić, połączyć z grzybami i jajami. Metalową łyżką formować podłużne kluski, kłaść na wrzącą osoloną wodę, ugotować, odce­dzić, przełożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem i posypa­nego bułką tartą. Jaja umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z ketchupem, wymieszać z mlekiem i ubitą pianą z białek, zalać masą przygotowane kluski, zapiec. Podawać z surówkami.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz