KLUSKI Z RYŻU

  • on 10 września, 2014

Kluski z ryżu 10 dkg ryżu, 200 ml mleka, 2 dkg masła  lub margaryny, 5 dkg grzybów suszonych, 2 jaja, natka pietruszki, 10 dkg mąki, sól i pieprz do smaku, masło i bułka tarta do polania. Ryż opłukać, zalać wrzącym mlekiem z dodatkiem masła, ugoto­wać na małym ogniu. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, wyjąć z wywaru, zemleć, połączyć z ryżem, jajami, posiekaną natką pie­truszki i przesianą mąką, doprawić do smaku. Metalową łyżką for­mować podłużne kluski, kłaść na wrzącą osoloną wodę, ugotować, wyjąć łyżką cedzakową, polać zrumienioną bułką tartą wymieszaną   z roztopionym masłem, i Podawać z surówkami.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz