KREM Z PIECZAREK I RYBNA FLISAKÓW

  • on 27 sierpnia, 2016

Zupa krem z pieczarek 25 dkg pieczarek, masło, 2 dkg masła lub margaryny do zasmażki, 2 dkg mąki, 800 ml wywaru z kości, warzyw, 100 ml śmietany, żółtko, natka pietruszki, sól, pieprz i przyprawa do zup do smaku. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowa­dzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, dodać pie­czarki i gotować około 5 minut na małym ogniu. Następnie połą­czyć ze śmietaną wymieszaną z żółtkiem i posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Podawać z groszkiem ptysiowym. Zupa rybna flisaków 50 dkg oczyszczonej ryby, 30 dkg włoszczyzny bez kapusty, tłuszcz, 1,5 1 wywaru z warzyw, 4 dkg grzybów suszonych, 100 ml śmietany, 2 żółtka, sól, pieprz i sok cytrynowy do smaku.Rybę umyć, oddzielić mięso od ości, pokrajać w paseczki razem z oczyszczonymi i opłukanymi warzywami, podsmażyć, zalać wy­warem, posolić i ugotować na małym ogniu. Grzyby umyć, namo­czyć i ugotować, drobno posiekać, dodać do zupy razem ze śmietaną wymieszaną z żółtkami, doprawić do smaku.Zupę rybną podawać z całymi ziemniakami polanymi skwarkami ze słoniny.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz