Krokiety po francusku. 40 dkg wołowiny bez kości, 20 dkg włoszczyzny,15 dkg pieczarek, 8 dkg cebuli, tłuszcz,15 dkg szynki wędzonej, jajko, 3 .dkg bułki tartej,50 ml śmietany, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku, mąka, jajko i bułka tarta do panierowania, tłuszcz do smażenia. Mięso umyć, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać oczyszczone warzywa. Pieczarki i cebulę oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, przestudzić i zemleć razem z mięsem i szynką. Następnie wymieszać z jajkiem, bułką tartą i śmietaną oraz posiekaną natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dalej przygotować jak krokiety „a la Parmentier”.Podawać z różnego rodzaju sosami i surówkami.