Łazanki z kapustą i grzybami Ciasto: 35 dkg mąki, 2 jaja, około 50 ml wody, sól do smaku. Nadzienie: 4 dkg grzybów suszonych, 1/2 kg kapusty kwaszonej, 8 dkg cebuli, tłuszcz, 2 dkg mąki, sól, pieprz i kminek do smaku, tłuszcz i bulka tarta do naczynia. Łazanki przygotować jak łazanki po kapitańsku. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i pokrajać w kostkę, Kapustę opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem z grzybów, ugotować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć nie rumieniąc, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z odparowaną kapustą, łazankami i grzybami, doprawić, przełożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą, wyrównać powierzchnię i zapiec. Podawać z surówkami.