Makaron. Ojczyzną makaronu są Włochy, stąd liczba przepisów na potrawy z makaronu jest tam ogromna W Polsce również można mówić o jego popularności. Najczęściej wykorzystuje się makaron fabryczny, przygotowywany z ciasta kluskowego utrwalonego ; przez wysuszenie. Produkuje się go z tych samych surowców co makarony domowe. Ze względu na kształt rozróżnia się: rurki, kolanka, wstążki, nitki, krajankę, gwiazdki itd. Makaron fabryczny gotuje się w dużej ilości wrzącej osolonej wody, biorąc na 3 1 wody 2 łyżki (30 g) soli i 250 g makaronu. Makaron gotuje się bez przykrycia 15-20 minut; nadmiernie rozmiękczony jest niesmaczny. Po ugotowaniu makaron cedzi się i przelewa zimną wodą w celu usunięcia z powierzchni rozklejonej skrobi, która spowodowałaby zlepianie się makaronu. Jeżeli makaron zużywa się od razu, to trzeba przepłukać go gorącą wodą.