Makaron po chłopsku 35 dkg mąki, 2 jaja, około 50 ml wody, sól,4 dkg grzybów suszonych, 15 dkg kiełbasy, 20 dkg kapusty kwaszonej, 8 dkg cebuli, tłuszcz, sól, pieprz, kminek i przyprawa do zup do smaku, tłuszcz i bułka tarta do naczynia. Makaron przygotować jąk makaron po admiralsku. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, pokrajać w paseczki razem z kiełbasą. Kapustę opłukać, pokrajać w kostkę, zalać wywarem z mięsą ugotować, odparować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać z kapustą, makaronem, grzybami i kiełbasą, doprawić do smaku, przełożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tartą, wyrównać powierzchnię i zapiec. Podawać z surówkami.