Naleśniki po wrocławsku.Ciasto: 2-3 jaj, 20 dkg mąki, 200 ml mleka,200 ml wody, sól, słonina.Nadzienie: 15 dkg pieczarek, tłuszcz, 20 dkg jabłek,20 dkg selera ugotowanego, 10 dkg groszku konserwowego, 5 dkg ketchupu, 5 dkg sera żółtego, sól i pieprz do smaku, tłuszcz.Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć. Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem z selerem, połączyć z pieczarkami, groszkiem konserwowym, ketchupem i startym serem, doprawić do smaku. Dalej przygotować jak naleśniki „a la Rossini”.Naleśniki z grzybami.Ciasto: 2-3 jaj, 20 dkg mąki, 200 ml mleka,200 ml wody, sól, słonina.Nadzienie: 80 dkg grzybów świeżych, 8 dkg cebuli, tłuszcz, 2-3 dkg bułki tartej, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku, tłuszcz do podsmażenia.Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki. Cebulę obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, podsmażyć, dodać grzyby i dusić do miękkości często mieszając, połączyć z bułką tartą i natką pietruszki, doprawić. Dalej przygotować jak naleśniki „A la Rossini”.