Pierogi „Olga” Ciasto: 35 dkg mąki, jajko, około 150 ml wody Nadzienie: 30 dkg pieczarek, tłuszcz, 2 jaja ugotowane na twardo, 10 dkg sera żółtego, sól i pieprz do smaku,1 dkg tłuszczu do gotowania, 4 dkg masła lub margaryny do polania. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać ze zmielonymi jajami oraz startym serem, doprawić do smaku. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajo, zarobić ciasto nożem wlewając cienkim strumieniem wodę. Ciasto starannie wyrobić ręką, podzielić na części, rozwałkować na grubość 3-4 mm, wykrawać krążki i za pomocą szklanki lub specjalnej foremki. Na każdy krążek nakładać nadzienie, złożyć na pół, zlepić brzegi uważając aby nadzienie nie dostało się między brzegi. Zlepione pierogi układać na stolnicy posypanej mąką. Następnie wkładać je do wrzącej osolonej wody ; z dodatkiem tłuszczu, zamieszać, przykryć naczynie, zagotować, a gdy pierogi wypłyną na wierzch, zdjąć przykrywkę i gotować 2-3 i minuty. Po ugotowaniu wyjąć łyżką cedzakową, osączyć, polać roztopionym masłem.