Pierogi po generalsku. Ciasto: 35 dkg mąki, jajko, około 150 ml wody Nadzienie: 5 dkg grzybów suszonych, 15 dkg ryżu,8 dkg cebuli, tłuszcz, 15 dkg szynki łub kiełbasy krakowskiej, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku, 2 dkg tłuszczu do gotowania, masło lub margaryna do polania. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować, posiekać. Ryż opłukać, zalać dużą ilością wrzącej osolonej wody, ugotować, odcedzić, osączyć. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, połączyć z ryżem, grzybami i szynką lub kiełbasą pokrajaną w paseczki oraz posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku. Dalej przygotować jak pierogi „Olga”. Przed podaniem polać roztopionym masłem lub margaryną.