PIEROGI PODOLSKIE I PO OFICERSKU

  • on 4 maja, 2014

Pierogi po oficersku.Ciasto: 35 dkg mąki, jajko, około 150 ml wody Nadzienie: 20 dkg kaszy gryczanej, 15 dkg pieczarek, tłuszcz, 2 żółtka, sól i pieprz do smaku, 2 dkg tłuszczu do gotowania, masło do polania.Kasze opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą (400 ml), zagotować . mieszając. Następnie naczynie z kaszą wstawić do większego na- ; czynią z wrzącą wodą i gotować na parze, aż kasza będzie miękka. Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać usmażyć wymie­szać z kaszą i żółtkami, doprawić do smaku. Dalej przygotować jak ; pierogi „Olga”. Przed podaniem polać roztopionym masłem.Pierogi podolskieCiasto: 25 dkg mąki, 2 dkg drożdży, 1-2 g cukru, 150 ml mleka, jajko, 5 dkg masła lub margaryny Nadzienie: 10 dkg pieczarek, tłuszcz, 5 dkg bulki czerstwej, 30 dkg cielęciny lub kury bez kości,2 żółtka, 3 dkg koncentratu pomidorowego, sól, pieprz, majeranek i tymianek do smaku, jajko do smarowania, tłuszcz do blachy.Pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Bulkę namoczyć, odcisnąć i zemleć razem z mięsem, wymieszać z żółtkami, , pieczarkami, koncentratem pomidorowym, doprawić do smaku. , Dalej przygotować jak pierogi po kozacku. 

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz