Zupa po francusku 30 dkg groszku zielonego, 1,5 1 wywaru z mięsa i warzyw, 15-20 dkg pieczarek, tłuszcz, 3 dkg tłuszczu do pieczarek, 2 dkg mąki, 150 ml śmietany, natka pietruszki, sól, cukier i gałka muszkatołowa do smaku. Groszek przebrać, opłukać, zalać wywarem, ugotować, przetrzeć, pozostawiając część w całości. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym przecierem, zagotować, wymieszać ze śmietaną, zagotować, dodać posiekaną natkę pietruszki, pozostały groszek, pieczarki i doprawić do smaku. Zupa pomidorowa „a la Pompadour” 8 dkg cebuli, 15-20 dkg pieczarek, masło, 10 dkg koncentratu pomidorowego, 150 ml białego wytrawnego wina, 1,5 I wywaru z kości i warzyw, natka pietruszki, sól, pieprz i przyprawa do zup do smaku. Cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, dodać koncentrat pomidorowy, dusić kilka minut na małym ogniu często mieszając. Potem połączyć z winem i wywarem, zagotować, dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku. Podawać z kluskami francuskimi.