Od szeregu lat w naszym kraju coraz częściej pojawiają się na naszych stołach różnego rodzaju makarony, wypierając po części królujące jeszcze niepodzielnie do niedawna ziemniaki. Dania makaronowe mają niewątpliwie swoje zalety: są szybkie i łatwe w przyrządzeniu, są lekkostrawne, zaś ich coraz większa różnorodność sprawia, że posiłki przyrządzone na ich bazie są ciekawe nie tylko smakowo, ale też i kolorystycznie. Jednak różne rodzaje makaronów lubią, by stosować je w określonej oprawie, z dodatkiem takich właśnie a nie innych składników. I tak makaron typu spaghetti podaje się zazwyczaj z sosem bolońskim, przy czym zalecany jest rodzaj ciemniejszego makaronu, zawiera więcej wartościowych składników i lepiej reguluje przemianę materii. Makarony typu kółeczka czy ślimaczki podaje się z różnego rodzajami sosów i z dodatkiem mięsa. Ciekawe zastosowanie ma ostatnio tak zwany makaron szklany – wytwarzany jest w Azji, jego składnikami są mąka ryżowa, skrobia, soja lub fasola – jest podawany głównie jako dodatek do dań i sosów typowo chińskich. Z kolei makaron typu muszelki czy rurki nadaje się do wszelkiego rodzaju zapiekanek, jest również dobry do mlecznych zup.