SAŁATKI Z PORÓW I Z MARCHWII

  • on 2 lipca, 2015

Surówka z porów „Verdi” 50 dkg porów, 10 dkg pieczarek, 4 dkg migdałów, 10 dkg ketchupu, sól, cukier, pieprz i sok cytrynowy do smaku.Pory oczyścić, odciąć górne odcinki zielonych liści oraz korzonki, dokładnie umyć pod bieżącą wodą, przekrajać na pół, drobno po­krajać. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, zalać wrzącą osoloną wodą, ugotować, odcedzić. Migdały sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, posiekać, połączyć z porami, pieczarkami i ketchupem, doprawić do smaku. Surówka z marchwi „Karolina” 40 dkg marchwi, 10 dkg pieczarek, 100 ml śmietany, natka pietruszki, sól, cukier i sok z cytryny do smaku.Marchew umyć, obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o drobnych otwo­rach. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, połączyć z marchewką, śmietaną i posiekaną natką pietruszki, doprawić. Następnie przełożyć do szklanej salaterki, udekorować.

Article Categories:
Kulinaria świata

Dodaj komentarz