Jest kilka sposobów podprawiania sosów, podawanych na gorąco – poza zagęszczeniem takiego sosu uzyskujemy też pewne walory smakowe. Najbardziej popularne sposoby – stosowane najczęściej w tradycyjnej kuchni polskiej – to podprawianie sosów przy pomocy mąki. Najprostszy sposób to taki, że mieszamy mąkę z niewielka ilością wody i dodajemy do sosu, mieszając mocno – zamiast maki pszennej można użyć ryżowej lub ziemniaczanej. Innym sposobem jest podgrzewanie na patelni maki rozmieszanej z olejem, przy czym im dłużej trzymamy miksturę na patelni, tym sos będzie miał ciemniejszy kolor. Następnie stopniowo dodajemy do sosu, mocno mieszając, by nie powstały grudki. Można też podprawić sos śmietana, najlepiej, gdy jest tłusta – mieszamy ją z małą ilością wody i dodajemy do sosu. Znane są sposoby podprawiania sosu żółtkiem lub też masłem, w takich sytuacjach już po podprawieniu nie wolno sosów dalej podgrzewać. Można tez podprawiać sosy za pomocą puree warzywnego, przy czym najczęściej stosuje się w tym celu puree ziemniaczane. Jeśli chodzi o podprawianie sosów mąka prażoną na patelni z olejem, ten sposób w nowoczesnej kuchni jest coraz rzadziej stosowany, gdyż tak podprawione sosy są ciężkie i stosunkowo ciężkostrawne.